Новини

ИСТОРИЯ: ПАМЕТНИКЪТ НА „ВИЛА ВАННА“ В ТРОЯН Е ОТКРИТ ПРЕЗ 1938 Г.

Четвъртък, 13 Април 2017

Паметникът на „Вила Ванна“, както е по-често се нарича от троянци, е издигнат в чест на загиналите по време на войните наши съграждани.

Откриването на паметника е на 2 юни 1938 г. 

Определено е в тогавашната преса като „Голям народен празник в Троян”.

 „На 2 юни т.г., когато целият български народ ще чествува деня на големия син на земята ни Христо Ботев – в Троян ще се извърши освещаването на паметника, построен за падналите в двете войни троянци.

Паметникът, кокетна архитектурна постройка по проект на арх. Б. Иванчев, е издигнат на площада срещу Общината всред изящно подредена градина. Средствата за постройката се събираха от дарения, в които първо място заема щедрият ни съгражданин Цочо Хр. ОряшковОткриването на паметника на 2 юни 1938 г. ще бъде определено в тогавашната преса като „Голям народен празник в Троян”. „На 2 юни т.г., когато целият български народ ще чествува деня на големия син на земята ни Христо Ботев – в Троян ще се извърши освещаването на паметника, построен за падналите в двете войни троянци. Паметникът, кокетна архитектурна постройка по проект на арх. Б. Иванчев, е издигнат на площада срещу Общината всред изящно подредена градина.
Средствата за постройката се събираха от дарения, в които първо място заема щедрият ни съгражданин Цочо Хр. Оряшков.“, пише в архивни издания от историята на града.

През 2017-та се навършват 100 години от Дойранската епопея. В тази връзка в Троян се провежда  дарителска кампания „Помним героите си“ за обновяване на паметника и на градинката. До момента вече са набрани средства в размер на 4 030 лв.